Droga do własnej kawiarni: historia determinacji i pasji
Są historie, które udowadniają, że zawsze warto marzyć. Czasami trzeba je po prostu spełnić w inny sposób. W wywiadzie Simeon Ruck opowiada o wielkim marzeniu, na którego spełnienie czekał od dawna, a które po wielu latach wreszcie się ziściło w nieco innej formie niż oczekiwał.
Twoje marzenie o własnej kawiarni – skąd się wzięło?
Pomysł otwarcia przytulnej kawiarni w mieście od zawsze był integralną częścią mojego życia. Widziałem to przed sobą: jasna przestrzeń, komfortowo umeblowana, z długą dębową deską jako stół i oczywiście z najlepszą kawą i espresso w mieście. Motywowała mnie myśl o powitaniu ludzi w mojej kawowej oazie i wywołaniu uśmiechu na ich twarzach. Właściwie byłem tego prawie pewny do momentu, w którym miałem w ręku umowę najmu idealnej nieruchomości. Wtedy musiałem być jednak realistą. Wydawało się niemożliwe, by połączyć rodzinę, pracę i pomysł posiadania własnej kawiarni. Ale najważniejsze jest to, że nigdy nie porzuciłem mojego marzenia.
Jak ostatecznie spełniło się Twoje marzenie?
Czasami najlepsze rzeczy dzieją się wtedy, gdy najmniej się ich spodziewasz. W 2018 roku w ramach rozwoju naszej firmy miałem okazję spełnić swoje marzenie w nieco innej formie. Otworzyliśmy własną restaurację GENUSS KULTUR w Schwarzwaldzie. Tam mogłem realizować swoją pasję związaną z kawą. W naszym przytulnym kąciku kawowym, wyposażonym w wysokiej jakości ekspres z kolbą, wyczarowujemy teraz dla naszych pracowników i klientów kawę czarną, ale również cappuccino, espresso i latte macchiato. Nie mogło oczywiście zabraknąć naszej własnej kawy organicznej BLACK FOREST oraz organicznego espresso, które udało mi się opracować wspólnie z Eleną Treu z palarni kawy Pforzheim. Po odbyciu szkolenia w firmie RUCK® na stanowisko specjalisty ds. handlu hurtowego i zagranicznego Elena wraz z ojcem otworzyła firmę zajmującą się paleniem kawy. Wspaniałe opinie na temat naszego domowego wyrobu napawają mnie radością i dumą.
Czym różni się organiczne espresso BLACK FOREST od organicznej kawy? Jak wybrać odpowiednie ziarno?
Decyzja, które ziarno jest lepsze, zależy od osobistych preferencji pod względem mocy i smaku kawy, a także oczywiście od sposobu jej przygotowania. Ekologiczna kawa RUCK® BLACK FOREST to mieszanka ziaren Robusty w 50% i w 50% Arabiki, które nadają jej pikantną, kremową nutę. Jest tradycyjnie palona i chłodzona powietrzem, aby zachować naturalną świeżość ziaren. Kawa organiczna BLACK FOREST idealnie nadaje się do konwencjonalnych ekspresów przelewowych lub filtrów ręcznych, ale można ją również przygotować w prasie francuskiej. Kawa ziarnista to dobry wybór dla każdego, kto preferuje delikatną, a jednocześnie pikantną kawę i stosuje tradycyjne metody przygotowania. Organiczne espresso BLACK FOREST to także mieszanka ziaren Robusty w 50% i w 50% Arabiki. Są one tradycyjnie palone i chłodzone powietrzem. Różnica polega na mocniejszej, bardziej intensywnej nucie pochodzącej z procesu palenia espresso. Organiczne espresso najlepiej nadaje się do przygotowania w ekspresie do kawy lub w specjalnym dzbanku do mokki i zapewnia intensywny, pełny smak, który spodoba się miłośnikom kawy, lubiącym nieco mocniejsze napoje.
Wracamy do Twojego marzenia, które po wielu latach się ziściło! Co chciałbyś powiedzieć innym, których marzenia jeszcze się nie spełniły?
Moja historia pokazuje, że cierpliwość i wytrwałość popłacają. Czasami nie chodzi o to, aby obrać bezpośrednią drogę do celu, ale raczej o przystosowanie się do wyzwań życia i znalezienie kreatywnych rozwiązań. Życzę Ci również inspirujących chwil przy kawie i wielu emocjonujących historii na Twojej własnej drodze do realizacji marzeń.