Frezy kapturowe pod lupą
Tym razem jednorazowe kapturki ścierne używane w podologii i do pedicure zostały wzięte pod lupę, i to dosłownie.
Dla porównania do testów wybrano kapturki brązowe i czarne. Oba rodzaje miały takie same rozmiary, kształt i ziarnistość. Testy były przeprowadzone w tym samym czasie przy jednakowych warunkach użytkowania a później również czyszczenia.
Przy okazji należy wyjaśnić pojęcie kapturek jednorazowy, czyszczenie, dezynfekcja i sterylizacja.
Od zawsze kapturki były produktem jednorazowym. Oznacza to, że jeden kapturek można użyć tylko jeden raz. Wszystkie kapturki od firmy RUCK® posiadają klasyfikację produktu medycznego. Jest to szczególnie istotna informacja dla specjalistów podologii, którzy wykonują zabiegi na chorych stopach. Szczególnie zaś jeśli chodzi o specjalistyczną opiekę nad stopami diabetyków. Unikanie tak zwanego zanieczyszczenia krzyżowego gra tu bardzo ważną rolę. Przepisy niemieckie (MPG (Medizinproduktegesetz) wyraźnie zakazują używania kapturków więcej niż jeden raz.
Niestety nie wszystkie gabinety zdają sobie sprawę z ryzyka i przeprowadzają dezynfekcję i sterylizację kapturków ściernych w celu ich wielokrotnego używania. Przed takim postępowaniem chcemy bardzo wyraźnie przestrzec!
Z technicznego punktu widzenia kapturki bez problemu wytrzymują proces dezynfekcji i sterylizacji, jednak jeśli chodzi o higienę po tych czynnościach nie zachowują już swoich właściwości. Dlatego w takich przypadkach producent nie odpowiada za jakość produktu i konsekwencje powtórnego użytkowania. Ryzyko bierze na siebie wykonawca usługi.
W Szkole Podologii RUCK® w Niemczech przeprowadzono testy kapturków ściernych. Wybrano nowe kapturki o średnicy Ø10 mm. o grubej ziarnistości i po użyciu przeprowadzono dezynfekcję i sterylizację. Następnie wzięto je pod mikroskop.
Oto wyniki badania mikroskopowego przed i po użyciu:
Na zdjęciach spod mikroskopu wyraźnie widać, że ziarenka cierne na czarnych kapturkach korundowych są znacznie wyższe niż na kapturkach brązowych. Tak więc ostrzejsze ziarenka czarnych kapturków dają lepsze efekty podczas frezowania. Czarne kapturki zużywają się dużo wolniej niż brązowe.
Wyniki badania mikroskopowego przed i po dezynfekcji i sterylizacji:
1. W obu rodzajach kapturków nie można było usunąć wszystkich zanieczyszczeń. Cząsteczki te mogą zawierać np. zarazki i bakterie.
2. Pogorszyły się także właściwości materiału. Wielokrotne traktowanie czarnych kapturków prowadzi do rozpuszczania się BIO-żywicy (kleju). Priorytetem jest jednak to, że kapturki są do jednorazowego użytku oraz to, że klej nie zawiera fenylu ani aldehydu.
Wniosek: produkt jednorazowy powinien zostać produktem jednorazowym.
Patrząc z punktu widzenia oszczędności, wielokrotne stosowanie kapturków wcale nie przynosi oszczędności. Koszty dezynfekcji, sterylizacji i prowadzenia dokumentacji z tym związanych znacznie podnoszą koszty. Kapturków w przeciwieństwie do innych frezów albo narzędzi metalowych nie trzeba poddawać dezynfekcji ani sterylizacji. Kapturki są idealnym produktem do natychmiastowego użycia.
Oryginalny tekst artykuł u w j. niemieckim można znaleźć pod podkreślonym linkiem.
Oferta najlepszych kapturków ściernych firmy RUCK można znaleźć w sklep.podologiczny.pl
Przeczytaj jeszcze ciekawy artykuł na temat frezów: „RUCK® i Busch® – współpraca od wielu lat.”.
Zapraszamy.